Wat is Bobath therapie?

Vandaag exact twee jaar geleden behaalde ik na een jaar opleiding mijn Bobath diploma. Maar wat is dat nu eigenlijk juist? 

Bobath therapie wordt vaak voorgeschreven bij kinderen met ernstige aandoeningen zoals spierziekten, syndromen of cerebral palsy, maar kan ook gebruikt worden bij kinderen met mildere neuromotorische problemen, zoals bijvoorbeeld bij baby'tjes met een voorkeurshouding. 
Deze kinderen hebben het moeilijk om een volgende motorische mijlpaal te bereiken.
In de therapie reiken we meer normale (al hou ik niet zo van dat woord) bewegingen aan om tot nieuwe vaardigheden te komen en proberen we samen een optimaal niveau van functioneren te bereiken.

Concreet betekent dat dat we spelenderwijs aan de slag gaan en kinderen andere bewegingspatronen aanreiken, die ze nog niet kennen, om er voor te zorgen dat ze verder kunnen ontwikkelen en sterker worden.

Bijvoorbeeld:

  • Bij een kindje met een voorkeurshouding leren we het kleintje om ook naar de andere kant te kijken zodat het verder symmetrisch ontwikkelt.
  • Kindjes met syndromen of spierziekten bewegen vaak in eenzelfde patroon. Bij hen reiken we dan andere, vaak tegenovergestelde bewegingen aan in de hoop dat ze deze overnemen en op die manier sterker worden.

Het concept werd lang geleden bedacht door Karel en Berta Bobath, maar werd intussen uitgebreid met verschillende andere concepten. De meer courante naam de dag van vandaag is NDT of Neuro Developmental Treatment. 

Als je kindje dus ergens vastloopt in de motorische ontwikkeling, of er nu een onderliggende aandoening aanwezig is of niet, kan je steeds in de praktijk terecht en zoeken we samen naar het ontbrekende bouwsteentje om verder te geraken.

Wie nog meer info wenst over het Bobath concept, kan daarvoor terecht op deze website.

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

In de praktijk krijg ik heel vaak de vraag of zitjes en loopstoeltjes voor baby's goed zijn voor de motorische ontwikkeling of juist niet. Je leest er alles over in dit blogberichtje.

Welkom, Sarah!

Welkom, Sarah!

Sinds begin november werkt Sarah in de praktijk. Je kan voortaan zowel bij Sarah als mij terecht voor kinder- en ademhalingskinesitherapie.