Hoe kan ik mijn kindje motorisch stimuleren tijdens de zomervakantie?

De zomervakantie staat voor de deur! Dat staat voor genieten van een reisje, een festival en wat quality time met je kindjes.
Maar het is vaak ook wat zoeken hoe je je kindjes twee maand lang kan entertainen.
Wij staan alvast klaar met een paar tips.

Gaat je kindje volgend jaar naar het eerste leerjaar en wil je hem of haar hierop voorbereiden met een oefenschriftje of werkblaadjes?
Let dan op volgende zaken:

  • In heel wat boekjes staan krullen in stippellijntjes. Da's goed om je kindje te leren nauwkeurig te werken, maar krullen en boogjes zelf maken, leren ze daardoor niet. Daarvoor gebruik je beter een schrijfspoor, waar je kindje kan tussen blijven, of stipjes, waar je kindje mooi rond kan werken.
Schrijfspoor (Lannoo ©)
Schrijfspoor met stipjes
  • Veel schrijfboekjes laten kinderen ook oefenen op zigzag lijntjes en golven. Dat zijn vormen die we eigenlijk niet gebruiken om letters te schrijven en soms wel voor verwarring kunnen zorgen bij het schrijven van boogjes of guirlandes.
Deze golfjes kan je oefenen, maar kunnen soms voor verwarring zorgen. 
Dan oefen je beter onmiddellijk op de arcades, die onder andere nodig hebt om de letters m en n te vormen.
  • Laat je kindje niet alleen schrijfmotore krullen maken met pen en papier, maar gebruik ook ander materiaal. Ik denk bijvoorbeeld aan het maken van een stoepkrijttekening, maak eens krullen in het wateroppervlak met een tak of maak een tekening in het zand op het strand.  Aanbieden van variatie zorgt namelijk voor een betere automatisatie. Daarnaast ontwikkelt de motoriek zich altijd van proximaal (dicht bij de romp) naar distaal (verder weg van de romp). Als je kindje vlot krullen kan maken op een groot oppervlak, vanuit de schouder, zal het die dus ook beter kunnen maken op een kleiner werkvlak, vanuit de vingers en pols.

Om je kindje o.a. voor te bereiden op leren lezen, kan je een zoekboek gebruiken. 
Zoekboeken zijn op de markt voor alle leeftijden.
Je kindje leert spelenderwijs visueel scannen, een vaardigheid die nodig is om van links naar rechts lettertjes te kunnen lezen.

Deze van uitgeverij Anchor ligt in de wachtzaal van de praktijk. 

Wil je je kindje grof motorisch stimuleren? Het merkje Quut heeft heel wat leuk en veelzijdig speelgoed op de markt. Deze ringenset bijvoorbeeld is een superleuke voor op het strand of in de tuin. 

Beach set van Quut

Als het weer even niet mee zit, kan je binnenshuis altijd een zoektocht organiseren. Verstop 5 voorwerpen in huis, maak een verzamelkaartje en laat je kind alle vijf de voorwerpen zoeken. Mag het al wat moeilijker? Voeg dan de extra spelregel "de vloer is lava" toe. Speelplezier gegarandeerd en daarnaast wordt je kindje beter op vlak van motoriek, zelfredzaamheid en ruimtelijke oriëntatie.

Daarnaast kan je ook met wat huis-tuin-en-keuken materiaal een leuke fijn motorische opdracht in elkaar steken. Verzamel opnieuw vijf voorwerpen en rangschik ze van klein naar groot. Neem een groot blad papier en teken rond elk van deze voorwerpen. Laat bij elk voorwerp een opening bij het tekenen van de omtrek en ziezo, je hebt zelf een doolhof geknutseld. Laat je kindje met een potloodje de weg naar het midden zoeken en stimuleer zo de fijne motoriek, het kruisen van de middellijn en probleemoplossend denken. 

In het vakantieboek For Friends Only van Ruthje Goethals, vind je originele knutselopdrachtjes, receptjes en nog zo veel meer. Een echte aanrader voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Ik bedoel, kijk gewoon eens naar die gekke croques op een stokje op de achterzijde van het boek, die wil je toch zo proberen!

Tot slot, een heel eenvoudige en voor de hand liggende tip: laat je kindje veel buiten spelen. Klimmen en klauteren, ravotten en schommelen zijn een fantastische stimulans voor de motorische ontwikkeling van je kind. Buiten is alles veel minder voorspelbaar dan binnen. Binnen is de vloer een effen en glad oppervlak. Buiten kom je al eens vaker voor een hindernis te staan en kan ook de wind een uitdagende factor zijn. Je kleintje traint door buiten te spelen zijn of haar evenwicht en opvangreacties dus volop. Leren doe je namelijk letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. 
Buiten spelen is dus de boodschap!

Veel speelplezier en alvast een fijne zomervakantie gewenst!

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

In de praktijk krijg ik heel vaak de vraag of zitjes en loopstoeltjes voor baby's goed zijn voor de motorische ontwikkeling of juist niet. Je leest er alles over in dit blogberichtje.

Welkom, Elise!

Welkom, Elise!

Sinds begin februari hebben we er een collega bij: Welkom Elise!