Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

In de praktijk krijg ik heel vaak de vraag of zitjes en loopstoeltjes voor baby's goed zijn voor de motorische ontwikkeling of juist niet.

Ik heb het over zitjes zoals Bumbo® of loopstoeltjes waarbij je kindje in een netje hangt en zich voortduwt met de voetjes op de grond. 

Bumbo®
Loopstoeltje

Om goed te kunnen ontwikkelen, moeten kinderen actief worden tegen de zwaartekracht. Het is belangrijk dat kinderen de invloed van de zwaartekracht ontdekken in verschillende houdingen. Zo leren ze om vlot over te gaan van de ene houding naar de andere. 
Rol je kindje dus eens op de zij na een verzorgingsmomentje of laat het zichzelf optrekken tot zit. Dit kan al heel snel na de geboorte. Ga traag en geef je kindje tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe houding. Geef je kindje ook ondersteuning als het dat nog nodig heeft. Da's helemaal oké!

Leg je kindje gerust op de mat en laat het spelen vanop de buik of op de rug of zelfs vanuit zijlig. Door actief te worden in deze lage houdingen, bereidt het zich voor op motorische mijlpalen zoals omrollen, zitten, kruipen en stappen. 

Leuke speelmat van QUUT®, te koop bij o.a. Billie Lou

Kinderen worden steeds vaker in zitjes en loopstoeltjes geplaatst, waardoor ze heel wat stappen overslaan.
Eigenlijk hebben deze zitjes en stoeltjes één ding gemeen: je plaatst je kindje in een geverticaliseerde houding, terwijl je kleintje daar eigenlijk nog niet aan toe is. 
Je kindje zal gaan hangen in het zitje en wordt dus eigenlijk niet of weinig actief. 
In loopstoeltjes zullen ze zich bovendien ook vaak afduwen, wat aanleiding kan geven tot tenenlopen. 
Uit onderzoek blijkt trouwens dat overmatig gebruik van deze hulpmiddelen kan leiden tot een vertraging van de motorische ontwikkeling. 

Wil je kindje toch al graag rechtop zitten of eens op de voetjes staan? Dit is vaak een teken dat je kindje cognitief klaar is om de wereld te verkennen. Wij noemen dit exploratiedrang. Je kan je kindje helpen door die tussen je benen te plaatsen in langzit, zet je kindje op de mat met het borstvoedingskussen als beveiliging of hou je kindje vast aan de borstkas en laat het even op de voetjes staan. Geef wat druk naar beneden, zodat je kindje de voetjes mooi plat zet.

Beperk dit tot korte momentjes en blijf inzetten op de lage houdingen.

Is je kindje klaar om te leren zitten en zoek je nog goede hulpmiddeltjes? Dan kan ik je deze aanraden:

Roommate® heeft leuke zitkussens op de markt gebracht, die je kindje nog wat ondersteuning of veiligheid kunnen bieden als ze leren zitten. 
Maak een veilig hoekje om te zitten, met deze leuke speelmat van QUUT®. 
Kies eerder voor een activiteitentafel dan voor een loopstoeltje, of leg gewoon speelgoed op een laag tafeltje of op de stoel.
Als je kind leert stappen, kan een loopwagentje leuk zijn. Kies voor een zwaarder, houten model, dat niet te snel omkiept.

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Wat is Bobath therapie?

Wat is Bobath therapie?

In de praktijk kan je ook terecht voor Bobath therapie. Maar wat is dat nu eigenlijk juist?

Eerste hulp bij hoesten!

Eerste hulp bij hoesten!

Binnenkort starten we in de praktijk met EHBH: eerste hulp bij hoesten. Dit is een infosessie rond luchtweginfecties bij jonge kinderen.