Wat is plagiocefalie?

Begin februari volgde Mieke een opleiding in Nederland rond plagiocefalometrie. Dat is een meettechniek om kindjes met plagiocefalie beter te kunnen opvolgen. Maar plagiocefalie, wat is dat nu eigenlijk juist?

Plagiocefalie of afplatting van het hoofd komt voor bij jonge zuigelingen. Soms is de afplatting symmetrisch (brachycefalie), soms asymmetrisch.

Eén van de oorzaken van plagiocefalie is een voorkeurshouding. Dat betekent dat je kindje meer dan 75% van de tijd met hun hoofdje naar dezelfde kant ligt. Aangezien de schedel van baby'tjes nog soepel is om de groei van de hersenen toe te laten, kan er dan een afplatting ontstaan. Probeer dus steeds om je kindje voldoende afwisseling te bieden: geef eens voeding op de rechterarm, de volgende keer op de linkerarm. Zorg er ook voor dat je bij het verpamperen aan het voeteinde van je kindje staat, zodat je mooi voorwaarts contact maakt met je kindje. Verkies je toch om aan de zijkant te staan bij het verluieren? Wissel dan geregeld van kant. 
Ook volgende video is een hele goede oefening om je kindje te stimuleren om naar beide kanten te kijken. Gaat dit moeizaam? Kom dan gerust eens langs in de praktijk. Dan kijken we of we je kunnen verder helpen. 


Een andere oorzaak is gerelateerd aan de wiegedood campagne van Kind & Gezin. Om wiegedood te voorkomen, wordt aangeraden om jonge kindjes op de rug te laten slapen. Daardoor worden kindjes jammer genoeg minder op de buik gelegd als ze wakker zijn. Op de buik liggen is echter belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je kindje. Als je plagiocefalie wil voorkomen, is tummy time (onder toezicht en terwijl je kindje wakker is) een belangrijke tip. Je kan hier al vroeg mee starten, telkens door korte buikligmomentjes in te lassen doorheen de dag.

Meer weten over veilig slapen? Klik dan hier.

Ook spelen vanop de zij is een goede tip ter preventie van plagiocefalie. Dat kan je stimuleren met behulp van een zijligkussentje, zoals op onderstaande foto. Als die niet volstaan, probeer ook eens het borstvoedingskussen.

Een afgeplat hoofdje heeft vooral esthetische gevolgen: er kan een asymmetrie in het gezicht ontstaan, waarbij het ene oor wat meer naar voor staat ten opzichte van het andere.  In ernstige gevallen kunnen er problemen ontstaan ter hoogte van het kaakgewricht.

Heeft je kindje een afplatting en wil je dit graag opvolgen? Dan kan je in de praktijk terecht voor plagiocefalometrie.
Dat is een betrouwbare methode om de vorm van de schedel vast te leggen. Door middel van een kunststof bandje (thermoplast) dat zacht wordt in warm water en daarna terug uithardt bij kamertemperatuur, wordt de vorm van de schedel vastgelegd. Op die manier kunnen we nauwkeurig vastleggen hoe groot de afwijking is en kunnen we een plan van aanpak bepalen. 

Kinesitherapie kan helpen om de afplatting te verminderen. We stimuleren de normale motorische ontwikkeling, proberen via lichte mobilisaties en facilitaties eventuele bewegingsbeperkingen op te heffen en geven tips die je thuis kan toepassen. Door middel van plagiocefalometrie kunnen we de evolutie goed in kaart brengen. Hoe vroeger je langs komt, hoe beter de outcome voor je kindje.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Meer info over plagiocefalie kan je hier ook terugvinden. 

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
RSV, wat is dat voor een beest?

RSV, wat is dat voor een beest?

De laatste weken is er terug enorm veel RSV in omloop. Maar wat is dat nu eigenlijk juist?

Hoe kan ik mijn kindje motorisch stimuleren tijdens de zomervakantie?

Hoe kan ik mijn kindje motorisch stimuleren tijdens de zomervakantie?

De zomervakantie staat voor de deur! Dat staat voor genieten van een reisje, een festival en wat quality time met je kindjes. Maar het is vaak ook wat zoeken hoe je je kindjes twee maand lang kan entertainen. Wij staan alvast klaar met een paar tips.