Knutselen verbetert de fijne motoriek van je kind!

De herfstvakantie begint dit jaar met een regenachtig Halloween weekend. Een herfstwandeling zit er misschien niet meteen in en dan is het wel soms eens zoeken naar leuke en nuttige binnenactiviteiten.

Wat dacht je van volgende griezelige knutselopdrachten:

Maak met je kindje bloedsoep met spinnen-balletjes. Door je kind gehaktballetjes te laten rollen, leert je kind met twee handen samenwerken. Dat is van belang bij verschillende dagdagelijkse handelingen zoals ritsen, veters strikken en op latere leeftijd zelfs autorijden. Steek ongekookte spaghetti stokjes door de balletjes en tover je soep op die manier om tot spinnensoep. Je kindje oefent er intussen de pincetgreep mee, wat belangrijk is in het kader van een goede pengreep.

Laat je kindje rond zijn of haar hand tekenen en maak zo een spookje!
Je kindje leert op die manier dat beide handen een verschillende rol kunnen spelen : één hand is werkende hand, de andere heeft een (onder)steunende rol. 
Als je kindje al in de lagere school zit kan je hem of haar het spookje gerust zelf laten proberen knippen. Kleutertjes zullen hierbij nog wat hulp nodig hebben. 

Neem een zwart blaadje papier en enkele wattenstaafjes en maak de gekste en griezeligste skeletten. Je kindje oefent zo niet enkel de pincetgreep, maar verbetert ook visueel-ruimtelijke vaardigheden en lichaamsbesef.
Maak een propje van papier en neem een papieren zakdoekje. Vouw het zakdoekje open en haal de velletjes uit elkaar. Leg ze over het propje en knoop dicht met een rekkertje of een touwtje. Je kan ook verschillende spookjes maken en ze aan elkaar verbinden met een touwtje. Dan heb je een echte spookjes slinger.
Je kindje oefent met dit knutselwerkje opnieuw om de twee handen goed te laten samenwerken.

Neem enkele blaadjes papier en scheur lange stroken. Je kan je kindje leren scheuren door het blaadje met het ene hand te fixeren en met de andere hand de scheurbeweging te laten uitvoeren. 
Op deze manier oefen je eigenlijk al een belangrijk onderdeel van het schrijven: het blad goed vasthouden met de steunende hand, terwijl de werkende hand met een pincetgreep een beweging uitvoert. 
Neem ook een wc-rolletje. Je kan ervoor kiezen om dit wit te verven of niet. Versier ook naar wens :)
Kleef of niet je stroken papier aan het rolletje en klaar is kees!

Veel knutselplezier!

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Over het belang van kruipen en hoe je het kan stimuleren

Over het belang van kruipen en hoe je het kan stimuleren

Kruipen is een heel belangrijke mijlpaal voor jonge kinderen. Bij het kruipen leert je kindje voor het eerst om de rechterlichaamshelft te laten samenwerken met de linker: je kindje verplaatst de rechtervoet samen met de linkerhand en vice versa. Dat heet gekruiste coördinatie. Op deze manier worden in de hersenen verbindingen gemaakt tussen de linker- en de rechterhelft en die zijn van het grootste belang voor latere vaardigheden. Maar vaak hebben kinderen het moeilijk om tot kruipen te komen. Daarom kan je hieronder een aantal tips terugvinden om je kleintje te helpen.

Wat is Bobath therapie?

Wat is Bobath therapie?

In de praktijk kan je ook terecht voor Bobath therapie. Maar wat is dat nu eigenlijk juist?