Waarom is puzzelen zo belangrijk?

De zomervakantie is van start gegaan, maar laat ons eerlijk zijn, het weer zit niet echt mee. Zucht.
Waar hou je je kind op regenachtige dagen zinvol mee bezig? Dan zeg ik volmondig: puzzelen!
Met puzzelen is je kindje namelijk aan het leren zonder het te weten.

  • Tijdens het puzzelen werken beide hersenhelften samen. De linkerhersenhelft is gericht op details, de rechter stelt je in staat om het geheel te overzien.
    Door het puzzelen worden verbindingen gemaakt tussen beide helften en zullen deze beter samenwerken. 
    Je kan dit het beste vergelijken met wegenwerken: er wordt een nieuwe snelweg aangelegd, waardoor je in de toekomst sneller bij je bestemming bent. 
  • Je kindje verbetert door puzzelen ook zijn of haar fijne motoriek.
    Al voor de allerkleinsten zijn er legpuzzels met een dopje, waardoor de pincetgreep verbetert. 
    Je kindje moet ook gaan zoeken waar het stukje past en zal daarbij misschien toevallig met het ene handje helemaal naar de overkant reiken. Je kindje leert zo de middellijn te kruisen, wat belangrijk is om op latere leeftijd goed te kunnen schrijven. 
    Bij iets moeilijkere puzzels moet je kindje soms twee stukjes in elkaar passen. Hierbij leert je kindje om de twee handen te laten samenwerken: één handje houdt de puzzel wat tegen, de andere legt het nieuwe stukje erbij. Eén hand is zo de stabiliserende hand en de ander is de werkende hand. Ook dat komt later terug bij schrijven, knippen, maar ook op veel latere leeftijd bij bijvoorbeeld autorijden, waarbij beide handen twee verschillende taken tegelijk moeten uitvoeren. Ook op deze manier werken beide hersenhelften samen, worden nieuwe verbindingen gemaakt en wordt je kindje dus efficiënter. 
  • Daarnaast oefen je ook een andere vaardigheid, namelijk het visueel scannen.
    Je kindje gaat met de ogen van de ene naar de andere kant op zoek naar stukjes die bij elkaar passen. Zo bereidt die zich eigenlijk al voor om bij het lezen van de ene regel vlot naar de volgende te kunnen gaan. Scannen is ook een vaardigheid die bijdraagt tot een betere oog-hand-coördinatie.
  • Je kind verbetert met puzzelen ook zijn of haar executieve functies. Executieve wat? Dit zijn eigenlijk vaardigheden die we in de volksmond soms ook wel omschrijven als "uw plan trekken", zelfredzaam zijn.
    Je kind leert te plannen, te organiseren. Hoe begin ik aan de puzzel? Begin ik met de randjes of probeer ik eerst de tekening in het midden te leggen? Je kind leert probleemoplossend denken, het leert om flexibel te zijn als het bijvoorbeeld een stukje maar niet kan vinden. Je kind leert dan tegelijkertijd ook omgaan met frustraties.

Je kindje traint dus onbewust heel wat vaardigheden!

Ben je nog op zoek naar leuke puzzels? Of vind je kindje puzzelen maar niks? 
Je vindt er hieronder alvast een paar hele leuke, waarmee je je kleintje vast en zeker kan overtuigen!

Deze leuke blokpuzzel van Janod (vanaf 1,5 jaar) vind je bij BlaBloom.
Een leuke inlegpuzzel van Done By Deer voor de allerkleinsten, te koop bij Billie-Lou.
Deze dino-puzzel van het leuke merkje Crocodile Creek vind je bij BlaBloom.
Deze leuke puzzel van Londji (vanaf 3 jaar) vind je bij MiniMinoe.
Voor de oudere kindjes is er deze leuke puzzel van Mudpuppy, te koop bij BlaBloom.


Veel puzzelplezier!

No items found.
Hoe kan ik mijn kindje motorisch stimuleren tijdens de zomervakantie?

Hoe kan ik mijn kindje motorisch stimuleren tijdens de zomervakantie?

De zomervakantie staat voor de deur! Dat staat voor genieten van een reisje, een festival en wat quality time met je kindjes. Maar het is vaak ook wat zoeken hoe je je kindjes twee maand lang kan entertainen. Wij staan alvast klaar met een paar tips.

Welkom, Sarah!

Welkom, Sarah!

Sinds begin november werkt Sarah in de praktijk. Je kan voortaan zowel bij Sarah als mij terecht voor kinder- en ademhalingskinesitherapie.