Loopkarretjes: de do's en don'ts

Wordt je kindje bijna één jaar? Dan is de meest gestelde vraag vast en zeker: "En, stapt ie al?"
Het lijkt wel een wedstrijd, terwijl er helemaal geen prijzen verbonden zijn aan vroeg leren stappen.

Kinderen stappen normaal alleen tussen 14 en 18 maanden. Elk kind ontwikkelt op zijn of haar tempo, dus sommige kinderen stappen iets vroeger, anderen iets later.
En da's helemaal geen probleem. Integendeel. Wanneer je kindje iets later tot stappen komt, heeft het misschien wel wat meer tijd doorgebracht al kruipend. En laat dat nu net een heel belangrijke vaardigheid zijn. Daarbij worden veel verbindingen aangelegd tussen de verschillende hersendelen en die verbindingen zorgen ervoor dat je brein efficiënter werkt. 

Komt je kindje tot stand en wil je hem of haar helpen om te leren stappen? Dan is een loopkarretje een logische aankoop.
Let wel op, het is belangrijk dat je kindje al stabiel genoeg kan staan, al enkele stapjes kan zetten aan een kast of zetel of al enkele stapjes zet aan de hand, voor je een karretje uitprobeert. 


Een loopkarretje is een blokkenkar of een wagentje waar achter je kleintje kan stappen. Geen loopstoeltjes of bouncers dus. Daarin hangt je kindje meer en leert het niet om zelf het lichaam te controleren. In Nederland worden ze al afgeraden omdat ze de ontwikkeling kunnen vertragen. In Canada zijn ze zelfs verboden. 

Waarop moet je nu letten bij de aankoop van zo'n loopkarretje? 
Hieronder vind je enkele tips:

  • Als kinderkiné geef ik die voorkeur aan een houten loopkarretje. Die zijn iets zwaarder en bieden wat meer weerstand, waardoor je kleintje nog wat kan leunen. Is je loopkarretje toch nog te licht voor je kleintje? Dan kan je het altijd wat verzwaren met een dik boek of pakweg een kilo bloem of suiker.
  • Bij sommige karretjes kan je de loopweerstand wat aanpassen. Ik draai de remmetjes bij beginnende stappertjes vaak aan, om dezelfde reden als hierboven, zodat ze wat kunnen leunen. Bij onvoldoende weerstand, gaat je kindje vaak op de tenen lopen.
  • Let ook op de loopruimte die je kleintje krijgt bij het karretje. De duwstang staat best iets voor de wieltjes zodat je kindje niet om de haverklap tegen het karretje schopt. 

Deze loopkarretjes vind ik alvast toppers:

Dit leuke ijskarretje van Janod is van hout en heeft een handige uitsparing, waardoor je kleintje niet met de voetjes tegen het karretjes schopt. Te koop bij Blabloom.

Deze leuke blokkenkar van Little Dutch is makkelijk te verzwaren indien nodig, ziet er leuk uit en wordt ook nog veel gebruikt eens je kleintje zelfstandig stapt. De blokkenset is een favoriet van veel kleintjes :)
Deze loopwagen van Modu kan gemaakt worden met de Dreamer Kit. Ook deze is makkelijk te verzwaren en het materiaal biedt vanzelf wat wandelweerstand, waardoor je kleintje er makkelijker mee loopt. Het is toch licht en wendbaar en kan bovendien nog omgevormd worden tot andere loopkarretjes. 

Vind je zo'n loopkarretjes toch maar een dure aankoop? Je kleintje loopt minstens even graag rond met je keukenstoel of wasmand :)

Komt je kindje maar niet tot stappen en maak je je zorgen? 
Contacteer ons dan gerust en dan helpen wij je zo goed mogelijk verder. 

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Wat is het belang van babymassage?

Wat is het belang van babymassage?

Vanaf december kan je bij ons in de praktijk terecht voor babymassage. Maar wat is nu juist het belang daarvan?

B(r)abbelbar

B(r)abbelbar

Volgende donderdag 5 oktober opent de praktijk zijn deuren voor een gratis B(r)abbelbar over de motorische ontwikkeling van een baby. Kom jij ook?