RSV, wat is dat voor een beest?

De laatste weken is er terug enorm veel RSV in omloop. Maar wat is dat nu eigenlijk juist?

RSV of respiratoir syncytieel virus is een zeer besmettelijk virus dat een luchtweginfectie veroorzaakt die zeer vaak voorkomt bij zuigelingen, maar die op elke leeftijd kan optreden. De RSV-infectie begint in de bovenste luchtwegen (neus en keel), maar kan evolueren tot een infectie van de onderste luchtwegen.
Dat komt voornamelijk voor bij zuigelingen en ouderen, bij wie ze dan bronchiolitis kan veroorzaken. 
Dit is een ontsteking van de kleinste luchtwegtakjes, waardoor die vernauwen en er meer slijm geproduceerd wordt. Die vernauwing van de luchtwegen kan soms voor een piepend geluid zorgen. Slijmpjes zorgen dan weer voor een reutelend geluid, maar kunnen ook soms voor een piepend geluid zorgen als ze de luchtweg blokkeren.
Jonge kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Hun luchtwegen zijn smaller en produceren meer slijm bij infectie.

Normaal komt RSV voor tussen december en maart, maar dit jaar ligt die piek een pak later. De verklaring daarvoor is niet zo eenvoudig, maar zou wel eens te wijten kunnen zijn aan het slechte weer van de laatste weken. Het virus houdt namelijk van een gematigd klimaat. Dit in combinatie met de versoepelingen van de corona-maatregelen, waardoor er terug meer sociaal contact is, zou wel eens voor deze late piek kunnen zorgen.

Aangezien RSV een virus is, heeft antibiotica meestal weinig zin. Vermoedelijk zal je (kinder)arts koortswerende medicatie voorschrijven in combinatie met aërosoltherapie om de ontsteking van de luchtwegen te doen verminderen. Aërosollen zorgt er dus voor dat de weg voor de slijmpjes wordt vrijgemaakt. Vergelijk het met een botsing op de snelweg die een monsterfile veroorzaakt. De weg wordt vrijgemaakt en de auto's, in dit geval de slijmpjes, kunnen weer door. Je leest meer over aërosollen op deze pagina.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kindje voldoende vocht blijft innemen. De eetlust kan soms verminderen, aangezien opgehoeste slijmpjes moeilijk verteren en op de maag blijven liggen. Maar bij onvoldoende vochtinname, dreigt uitdroging. Dan is een ziekenhuisopname soms nodig om vocht toe te dienen per infuus.
Ook als je kindje in ademnood komt, te herkennen aan piepend geluid, kortademigheid, opensperren van de neusgaten of intrekkingen ter hoogte van de ribben, is een ziekenhuisopname aangewezen en wordt vaak zuurstof toegediend.

Autogene drainage kan helpen om de slijmpjes naar de grote luchtwegen te verplaatsen, zodat je kindje ze makkelijker kan ophoesten en sneller geneest. Je leest hierover meer op deze pagina.

De verspreiding van RSV gaat net zoals het corona virus via druppeltjes in de lucht. Handhygiëne en contact vermijden met besmette personen zijn dus zeer belangrijk.
Daarnaast kan je preventief ook de neus van je kindje spoelen, om te vermijden dat een infectie van de bovenste luchtwegen, uitbreidt naar de onderste luchtwegen. 

Er is nog geen vaccin tegen RSV. Bepaalde risicogroepen, zoals prematuur geboren kinderen, hebben recht op een prik met specifieke antistoffen (Palivizumab) tegen RSV tijdens de wintermaanden. Nadeel daarvan is de hoge kostprijs, waardoor het nog niet geschikt is voor algemeen gebruik.

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

Zitjes en loopstoeltjes, een handig hulpmiddel of een onnodig kwaad?

In de praktijk krijg ik heel vaak de vraag of zitjes en loopstoeltjes voor baby's goed zijn voor de motorische ontwikkeling of juist niet. Je leest er alles over in dit blogberichtje.

Kom naar onze pop-up!

Kom naar onze pop-up!

Time flies when you're having fun :) In februari is de praktijk al een jaartje open... Dat moet gevierd worden! ‍ Ik heb Jelle en Sofie van Billie-Lou daarom uitgenodigd voor een pop-up in de praktijk.