Over het belang van kruipen en hoe je het kan stimuleren

Kruipen is een heel belangrijke mijlpaal voor jonge kinderen. Bij het kruipen leert je kindje namelijk om de rechterlichaamshelft te laten samenwerken met de linker: je kindje verplaatst de rechtervoet samen met de linkerhand en vice versa. Dat heet gekruiste coördinatie. Op deze manier worden in de hersenen verbindingen gemaakt tussen de linker- en de rechterhelft en die zijn van het grootste belang voor latere vaardigheden. Denk maar aan lezen, waarbij je van links naar rechts over de middellijn moet gaan om een zin te lezen. Of autorijden, waarbij de ene hand stuurt, de andere de versnellingsbak bedient en de linker- en rechtervoet een afzonderlijke taak hebben.

Je kindje oefent door het kruipen ook evenwichts- en opvangreacties. Die eerste keer op of af een trapje kruipen verloopt vast niet zonder slag of stoot, maar het leert je kindje wel om zijn of haar bewegingen aan te passen waar nodig. Je kindje ontwikkelt op die manier ook ruimtelijk inzicht en maakt kennis met begrippen als boven en onder. Ook ver en dicht komen aan bod en dat is dan weer goed voor de visuele ontwikkeling. Denk maar aan het aantal keer dat je als kind moet wisselen in de klas tussen kijken naar het bord (ver) en kijken naar je boek of blaadje op je bank vlak voor je (dicht). 

Een kindje gaat ongeveer kruipen rond 10 maand, maar weet dat elk kindje op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt en hier een natuurlijke variatie op bestaat. 
Komt je kindje maar niet tot kruipen en wil je hem of haar toch graag helpen?
Dan kan dat met behulp van volgende tips:

  • Start met speelmomentjes op de buik en maak die zo aangenaam mogelijk. Ga voor je kindje liggen, speel samen een spelletje of blader samen in een (knisper)boekje. Ook spiegels vallen altijd in de smaak bij kleintjes. Of het nu een grote spiegel is aan de muur of een klein spiegeltje op de mat, maakt op zich niks uit. Leg speelgoedjes wat verder en stimuleer je kleintje zo om te gaan sluipen. Je kan ook een hand tegen een voetje plaatsen zodat je kindje leert om zich af te duwen.
  • Sluipt je kindje al, maar gaat het zitvlak nog niet in de lucht? Leg dan een paar hindernissen, zoals een zwangerschapskussen of een opgeplooid Ikea-speelmatje. Dat heeft de ideale hoogte om je kleintje te laten kennismaken met wat zich hogerop bevindt. 
  • Laat je kindje kennismaken met kruiphouding door het over je been te plaatsen op handjes en knietjes. Start op je bovenbeen en bouw geleidelijk aan de steun af door je kindje lager op je been te leggen. Eens je kindje dit gewoon is, kan je het ook de overgang laten oefenen: van spelen in zit tussen jouw benen, naar kruiphouding over je been.
  • Gladde vloeren, lange broekjes of broekkousen zorgen ervoor dat je kindje makkelijk wegglijdt. Laat je kindje eens rondsluipen in z'n body en kijk of het beter gaat. Er bestaan ook antislip kousjes en zelfs knielapjes van het merkje GoBabyGo. De ondergrond veranderen kan ook. Kijk maar eens of je verschil ziet als je je baby op een tapijtje of zelfs op een groot bed laat kruipen. Dat laatste is ook ideaal voor kindjes met bewegingsangst. Als ze vallen, vallen ze zachtjes en is de schok minder groot. 

Heb je toch nog vragen? Maak dan gerust een afspraak en kom eens langs. Dan kijken we samen hoe we je kleintje kunnen verder helpen.

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Kom eens piepen in de praktijk!

Kom eens piepen in de praktijk!

Zaterdag 11 september opent de praktijk zijn deuren. Van 13u30 tot 19u30 is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen!

Corona maatregelen

Corona maatregelen

Corona maatregelen in de praktijk.